zaterdag 29 juni 2013

Ice, ice, blokje

Stracciatella, Malaga, Dame Blanche, vlierbloesemroomijs . Allen ijssoorten die culinair goed scoren, maar helaas zonder nieuwswaarde en veel te ingewikkeld. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zei mijn moeder altijd, en maak gewoon ijsblokjes.

In kubusjes, maar ook in andere vormen, is bevroren water al heel lang een prima middel om dranken te koelen doordat het smelten warmte aan de drank onttrekt. Op aarde vinden we veel ijs op de polen maar dat smelt door de opwarming van de aarde. De zeespiegel stijgt hier weer door en dat is best vervelend, vooral als je je zwemdiploma nog niet hebt. Tot zover de (internationale) nieuwswaarde, maar nog even dit: zet eens een streepje ter hoogte van de cola op je glas voor de ijsblokjes gesmolten zijn en zie zelf hoe ver het niveau stijgt.


Terug naar de ijsblokjes

Benodigdheden:

  • Water
  • IJsblokjesvorm
  • Vriezer (duur in aanschaf, maar is, net als de vorm, meerdere keren bruikbaar)
Werkwijze:



  1. Vul het vriesbakje met water
  2. plaats bakje in de diepvries
  3. wacht
  4. drink whiskey on the rocks.
Het water zal snel afkoelen en onder het vriespunt komen, maar toch kan het wel even duren voor het blokjes worden. De overgang van water naar ijs kost zoveel energie dat dit vaak pas bij -4 tot -10 graden Celcius zal gebeuren. Vooral als het water erg helder is. Bevriezen gaat namelijk makkelijker met behulp van een katalysator in de vorm van een kleine verontreiniging, maar ook een luchtbelletje kan helpen. Een leuke truc is het superkoelen van een zeer heldere vloeistof tot ver beneden het vriespunt (water kan, maar bier is geschikter voor feestjes) en dat dan door een kleine verstoring van het één op het andere moment in ijs te laten veranderen.




Variatietip: Verras je gasten met een ingevroren surprise door in je vormpje ook een stukje citroen, blaadje munt, of als je in een romatische bui bent, aardbei te verstoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten