zaterdag 6 juli 2013

Bier en kippies

Het zonnetje schijnt, jassen gaan uit, vrouwen trekken strakke topjes aan en bij mannen komen de oerinstincten boven. Beste manier om daar gehoor aan te geven -nou ja, eigenlijk de één na beste natuurlijk- is door de pyromaan in je naar boven te halen: het is barbecue tijd!


Er zijn twee methoden om te bbq'en: 
  1. De help-alles-gaat-mis-mijn-salmonella-is-van-buiten-zwart-en-van-binnen-rauw-methode (ookwel de 'dat klinkt als mijn buurman'-methode genoemd), en
  2. De laat-ik-lekker-achterover-gaan-zitten-terwijl-alles-vanzelf-gaat-methode (ookwel indirect barbecueën genoemd).

Vandaag kiezen we voor de tweede methode waarvoor je een barbecue met deksel nodig hebt (dure Weber, nog duurdere Big Green Egg, of een willekeurige goedkope bbq van de Action met een klep) die we voorbereiden voor indirect grillen (weet je niet wat dat is? ga dan eens heel snel naar een foodblog met minder internationale nieuwswaarde!).


Bierblikkip / Beer can chicken


Is een kip van een kilo te weinig,
dan neem je er gewoon meer 
De ingrediënten voor de bierblik-kip spreken nogal voor zich. Dus regel een mooie kip (geen plofkip, maar eentje van max. een kilo) en een blikje bier (het kan hier geen kwaad om een reserve sixpackje te hebben).


Eigenlijk bestaat het bereiden van de beer can chicken enkel uit voorbereiding, de rest gaat vanzelf, dus neem hiervoor alle tijd. Steek de fik in de barbecue, haal de kip uit de koelkast en kruid deze zoals je zelf lekker vindt (standaard kipkruiden zijn prima, de meeste smaak komt toch van rook van de barbecue) en maak daarna een blikje bier open...


LET OP!!! Het is belangrijk dat je geen vol blik gebruikt voor je kip, dus drink dit blik minimaal tot de helft leeg. Of weet je wat, drink hem helemaal leeg, we hebben geen haast. Pak daarna een nieuw blik, drink dat voor de helft leeg en zet de kip daar netjes op.


Ik neem aan dat de barbecue tijdens het blikjesintermezzo netjes is gaan branden. Dus het wordt nu tijd voor rookhout. Hickory is gangbaar, maar zelf gebruik ik liever Pecan: zelfde smaak maar iets milder. Andere houtsoorten kunnen ook, dus wees vooral creatief. Is die eiken salontafel je al jaren een doorn in het oog... dit is je kans.
Als de kip op de barbecue staat draai je de luchtgaten aan de onderkant dicht om het vuur te temperen, want het is erg belangrijk dat het niet te snel gaat (150-160 graden is prima). Enerzijds is een rustige garing goed voor de smaak, en anderzijds geeft dat je mooi de gelegenheid om aan je sixpack te werken terwijl de klep op de barbecue staat.


Een biertje of twee, drie (lees: 5 kwartier) later kan de klep er weer af, en kan je genieten van je eigen warmgerookte bierblikkip. Eet smakelijk.


Is de kip al klaar terwijl je net een blikje had opengemaakt? Geen paniek. Dan haal je hem gewoon van de barbecue en laat je hem in aluminiumfolie nog een kwartiertje doorgaren, zodat je tijd genoeg hebt om je biertje op te drinken.


Tip
Gooi, ik bedoel leg er de laatste drie kwartier wat voorgekookte aardappeltjes met ui, knoflook, olie en rozemarijn naast. Doe dit niet meteen want anders trekt er teveel rooksmaak in de aardappels en dat is niet zo lekker.
Wees niet te zuinig met de knoflook en ui, dat ruikt zo lekker.

Wijnsuggestie 
Bier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten