donderdag 4 juli 2013

Pasta maken!


Zo dan. Mijn eerste bijdrage op dit toonaangevende foodblog met allemaal epische posts met (internationale) nieuwswaarde. En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: we gaan pasta maken mensen! En dan bedoel ik dus niet van hopsekee, loop naar de winkel, koop een pak Euroshopper elleboogjes, flikker het in een pan met kokend water, wacht 8 minuten, spoel af met koud water, scheut oljjfolie erdoor en schaften maar. Nee, we gaan echt pasta maken! Zelf! Hoe cool is dat?! Ik zal het je zeggen: heel cool. ‘Subzero’ zelfs, zoals ze dat bij Top Gear altijd zo mooi zeggen bij het grote bord met foto’s van auto’s die cool dan wel uncool zijn, afhankelijk van de waan van de dag en het humeur van Jeremy Clarkson. Maar ik dwaal een beetje af geloof ik, we gaan immers pasta maken ZOWAAR!

Het schijnt nogal ‘comme il-faut’ te zijn (ja, dat soort woorden gebruik ik) om zo’n blog te beginnen met een stukje duiding naar demense toe ten aanzien van de benodigdheden voor betreffend recept. Prima vind ik dat, dus komt-ie:
  • pastamachine (niet schrikken, is niet duur. Gewoon verder lezen dus nu)
  •  bloem (doe maar 400 gram alstublieft. ‘Farino di Grano’ is lekker!
  •  eieren (4 stuks, biologisch vanwege omdat dieren tof zijn)
  • twee (2) goed functionerende armen met handen eraan

Dit is voor best wel een flinke hoeveelheid pasta. Je kunt trouwens ook 200 gram bloem en 2 eieren nemen, 300 gram bloem en 3 eieren of 500 gram bloem en 5 eieren. Aan de overige benodigdheden verandert dan niets.

Eerst nog even over die pastamachine: je hebt zo’n ding dus al voor twee tientjes bij Blokker of - als je zakgeld net binnen is - voor 5 tot 7 tientjes bij een kookwinkel. Ik heb er een van weet ik niet meer hoeveel tientjes want ik heb hem al sinds we nog guldens hadden en omrekenen doen we niet meer aan. Dus.

En dan nu: aan de slag!
  1. Maak een Tony Montana-achtige cokepyramide van de bloem op je werkblad. Gewoon op je aanrechtblad dus, wel eerst goed schoon en droogmaken.
  2. Maak een flinke kuil in het midden.
  3. Doe daar de eieren in (zonder schil mafketel!)
  4. Draai met de vork rondjes in de ei-poel en meng met circulaire bewegingen de eieren door de bloem.
  5. Als het een beetje verdeeld is doe je de vork aan de kant en ga je met je blote klauwen de bloem/ei-smurrie te lijf alsof je pasta er vanaf hangt. Kneden die handel, kneed, kneed, kneed! Rollen, draaien, duwen, trekken, zuchten, steunen, stoempen – dit is echt flink aanpoten! Het helpt als je ondertussen flink in het Italiaans gaat schelden: brutto figlio di puttana bastardo, mangia merde e morte ma' va te ne a fanculo, vai all'inferno cornudo disgraziado e tua mamma bocchinara! De pasta wordt hier ook echt lekkerder van, mits je je speeksel binnensmonds weet te houden dat is. Weet je van jezelf dat je hier moeite mee hebt, scheld dan in je hoofd. Hygiëne boven alles.
  6. Als het goed is krijg je na verloop van tijd een mooie gladde deegbal – good busy!
  7. Wikkel de bal in vershoudfolie en leg deze in de koelkast voor minimaal een uur.
  8. Na een uur is het deeg tot rust gekomen en kan ie door de machine. Een pastamachine heeft twee kanten: een om het deeg doorheen te draaien, en een om het deegvel dat je dan verkregen hebt doorheen te halen zodat je pastaslierten krijgt.
  9. Eerst dus maar pastavellen maken. Verdeel het deeg in 3 ballen en duw ze plat. De kant van de machine om de vellen mee te maken heeft 3 standen, van breed naar smal. Overbodig wellicht om te zeggen dat je begint op de brede stand, maar ik zeg het toch maar even: begin op de brede stand. Er rolt nu een redelijk dik pastavel uit je machine, dit vel haal je vervolgens weer door machine maar nu op de middelste stand en daarna nogmaals op de meest smalle stand. Je hebt nu een heel dun pastavel van misschien wel 2 meter (afhankelijk van het formaat van je ballen). Herhaal dit met je andere ballen. Mocht het deeg brokkelig zijn en uit elkaar vallen: geen nood! Doe gewoon een beetje water erbij en kneedt de handel opnieuw. Het zal dan beter gaan.
  10. Nu gaan we de andere kant van de machine gebruiken om pastaslierten te maken. Mijn pastamachine heeft de keuze uit twee sliersoorten: breed of smal. De keuze is dus reuze, en volstrekt aan u. Draaien met die handel, zoals die dude op deze foto doet!
  11. De slierten plakken een beetje, dus het is verstandig om ze meteen op te vangen en ze ofwel meteen in een pan kokend water te doen, of ze eerst even aan een pastarek te hangen (dit is een soort waslijn voor pastaslierten) om ze daarna te koken.
  12. Kook de pasta dus in een ruime hoeveelheid water met wat olijfolie en zout. Meestal zo’n 6-8 minuten, afhankelijk van of je je pasta liever ‘al-dente’ (beetgaar) hebt of niet.
  13. Giet de boel af, spoel even af met koud water en gooi er nog wat lekkere olijfolie op. Tadaaaa en gefeliciteerd, u heeft nu pasta gemaakt! 

Pasta is van zichzelf al hartstikke lekker, dus vernaggel hem nou niet door een enorme berg saus erover te gieten. Gewoon wat lekkere olijfolie erover, goeie parmezaanse kaas, grof zeezout, beetje verse kruiden en dan....

Gustare la pasta fatta in casa!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten