vrijdag 26 juli 2013

Spareribs voor beginners...

...en voor gevorderden


Hoera! Nog steeds mooi weer, dus het barbecue-seizoen blijft geopend! Het jaargetijde waarin we de eerste man gedenken die het vuur bedwong (sorry, bbq is mannenwerk. Waag je je als vrouw binnen dit domein, houd dan bier in de hand, laat harde boeren en roep nu en dan ‘buitenspel!’ dan is er een goede kans dat niemand het merkt). Het seizoen waarin we het liefst in berenvellen met een rondborstige deerne over onze schouder rondbanjeren, willen badderen in een ketel toverdrank en everzwijnen roosteren boven het kampvuur.

Op last van de brandweer is het open vuur echter vervangen door de barbecue, de berenvellen door spuuglelijke hawaï-shirts, de vrouwen verplaatsen zich liever per auto en het enige dier dat nog een beetje lijkt op een everzwijn is de sparerib.



Spareribs voor voor beginners, of -als je het altaar voor de vuurgoden in je achtertuin volledig onder controle hebt- voor gevorderden.


De everzwijnenjacht begint bij de slager, die als je het vriendelijk vraagt de spareribs best even voor je in de lengte doormidden wil zagen wat ze zeker voor beginners een stuk makkelijker te hanteren maakt.

Ingrediënten:

  • spareribs 
  • marinade (ketjap, olie, sambal, paprikapoeder, kerrie, knoflook en als je haast hebt een beetje citroensap)

Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en gebruik daarbij hoeveelheden naar smaak.


Aan de onderkant van de sparerib zit vaak nog een vlies dat je eraf moet trekken zowel voor de smaak als het intrekken van de marinade. Deze kan je lospeuteren met een bot mesje, maar -UGH, UGH, GROM, GROM- echte mannen gebruiken natuurlijk een vlijmscherp koksmes (houd pleisters binnen handbereik!).


Zoals u ziet is er technisch geen
enkele belemmering om vlees 
op een groene snijplank te 
leggen
Verwijder loszittende stukjes en botsplinters, en snijd daarna de spareribs in stukken van ongeveer 4 ribbetjes (alleen bij beginners verplicht, de gevorderden mogen ook de hele ribben marineren) en doe deze goed door de marinade (de rest van de dag denken jullie nog even aan me als je je handen ruikt) en daarna zet je ze minimaal 24 uur in de koelkast.



Spareribs zijn een goedkope vleessoort (hahaha, daar dacht je vast anders over toen je stond af te rekenen) en moeten rustig garen om het taaie ‘slechte’ vlees mals en sappig te krijgen. Zijn je spareribs taai, dan is het hier dus misgegaan.


Dit is het moment dat we het kaf van het koren scheiden, de beginners van de gevorderden, de pro’s van de prutsers, de mannen van de jongetjes... Maar, no pressure.
Kies gewoon de stijl die het beste bij je past.


De beginners
(kleine bbq / veel gerechtjes / volledig voorbereid, snel klaar / lukt altijd en iedereen)


Verdeel de stukken sparerib over braadzakken, deze braadzakken leg je 1,5 uur in water dat je tegen de kook aan houdt. Hussel ze halverwege een beetje voor een gelijkmatige garing van het vlees. Laat ze daarna volledig afkoelen.


De gevorderden
(wat grotere bbq / spareribs als enige gerecht / goede bbq-beheersing is een must)


Bereid de barbecue voor indirect grillen voor (kolen aan één kant), maar maak het gedeelte met kolen niet te klein omdat we dit straks ook gaan gebruiken voor direct grillen. Is je barbecue daar te klein voor dan kan dat natuurlijk niet, en zal je later moeten ombouwen voor direct grillen.
Gebruik aluminium folie om een hitteschildje te maken (zie foto bovenaan blog) tussen je kolen en je vlees zodat de spareribs niet zwart kunnen worden tijdens het voorgaren, de temperatuur houd je laag (max 150 graden). Hoe lager de temperatuur, hoe langer ze moeten en hoe lekkerder ze worden (150 graden, 1 uur, 100 graden 3 uur). Laat ze daarna een beetje afkoelen voor de afronding.


Samen
(aan tafel)


Hierna mogen de jongetjes weer uit de keuken komen, bij de mannen die in tuin naast de bbq bier drinken (lees: het garingsproces in de gaten houden) en snel hun eigen barbecuetje aansteken.


Het vlees is al volledig gaar, dus het grillen is eigenlijk opwarmen en een korstje met bbq smaak eraan branden, wat vooral belangrijk is als je voorgekookt hebt.
Bestrijk voor extra smaak voor het grillen de ribben nog even met een restje van je marinade.

Eet smakelijk!

Serveertip: lekker met patat (maar alles is natuurlijk lekker met patat), of met nasi plecies zoals van de Chinees.

1 opmerking: