donderdag 14 november 2013

Goulashsoep, net als op de wintersport




Één van de fijnste dingen aan wintersport is de goulashsoep bovenop de berg op het terras van een restaurant op de piste. Maar het is crisis dus we gaan niet op wintersport. En als we wel gaan nemen we broodjes mee.

Maar we hebben wel trek in die goulashsoep en die glimmende soep uit een blik lijkt helemaal niet op de soep van bovenop de berg. Dus wat nu? Zelf koken dan maar. 


Wat heb je nodig?


  • Rode paprika's
  • Uien
  • Gehakt
  • Aardappel
  • Vleestomaat
  • Knoflook
  • Runderbouillon
  • Paprikapoeder (eventueel gerookte)
  • Karwijzaadjes
  • Melk
  • Room

Snijd alles in kleine blokjes, ook de aardappel en de vleestomaat.


In een diepe ruime pan: fruit de uien en de paprikablokjes in olie en een beetje boter samen met de knoflook, het paprikapoeder en het karwijzaad. Niet denken dat het ook wel zonder karwijzaad kan; dat kan écht niet. Wat betreft het paprikapoeder: we hebben het niet over snufjes, maar soeplepels. Gerookt paprikapoeder is heel lekker maar erg uitgesproken van smaak; doe daar wat zuiniger mee en vul de rest aan met 'gewoon' paprikapoeder. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Doe de fijngesneden tomaat erbij. Niet teveel tomaat; het is geen tomatensoep. Blokjes aardappel erbij, scheutje bouillon erbij en even zachtjes doorbakken, stoven bijna. 

Optioneel: de helft van dit mengsel even staafmixen. Voeg de bouillon en een scheutje melk toe aan het geheel en laat dit zachtjes doorkoken.

Op het laatst een klein beetje dikker maken met bijvoorbeeld maizena of aardappelzetmeel: los wat op in een een bodempje koude vloeistof (melk is geschikt in dit geval) en roer goed door en laat eventjes koken. Klaar. Nog lekkerder met een klein scheutje room erdoor en voor de gezelligheid wat fijngesneden peterselie. 


Laat die horrorwinter maar komen.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen