dinsdag 30 juli 2013

Snelle keukentips met filmpjes


Sla met een koekenpan op een handje hazelnoten. Rol een wegwerptrechter van een blaadje uit de printer. Kneus een knoflookteen uit z'n strakke jasje. Van dit soort tips heb ik 6-secondenvideo's gemaakt, kijk maar:

Hazelnoten crushen (voor het fijnhakken)

Hazelnoten en andere ronde noten rollen bijna altijd van je snijplank af. Leg ze daarom bij elkaar op je plank en sla er 1 keer op met een koekenpan. Ze rollen dan niet meer weg en je kunt ze dan gemakkelijk verder fijnhakken.

Trechtertje van papier

Geen trechtertje in huis? Maar wel A-4 papier? Zo maak je snel een wegwerp-trechtertje: Steel een A-4tje uit de printer, vouw dubbel en halveer het blaadje, rol het op, draai de bovenkant verder open en de onderkant een beetje dicht en zet 'm in de fles. Vasthouden tijdens het schenken en na afloop weggooien.

Knoflookteen kneuzen (pellen)

Knoflooktenen komen vaak niet zo maar uit hun schilletje. Als je je mes plat op de teen legt en er met je vuist op slaat, kneus je 'm uit z'n strakke jasje. Je kunt de knoflookteen daarna heel gemakkelijk pellen.

Meer van deze tips vind je op 42keuken.nl ➜ Tips & Termen

maandag 29 juli 2013

Rijst koken. Echte rijst!

Lekker he, die nasi goreng en die nasi? Maar die echte rijst, dus niet de Uncle Ben's grindkorrels of de Lassie Tovermeuk, hoe moet dat?



Zo:

Wat heb je nodig?
  1. Rijst. (bijvoorbeeld Surinaamse -, Pandan - of Basmati-rijst. Meestal verpakt in een zak. Rijst in kartonnen doosjes gewoon laten staan waar ze staan; op het schap in de supermarkt)
Was de rijst. Op sommige zakken staat dat dat niet hoeft. Niet naar luisteren, de rijst moet gewassen worden. Gewoon in de pan doen, onder de kraan en dan flink met je handen erdoorheen woelen. Troebel water weggooien en herhalen totdat het water helder is (meestal na 3x)

Je hebt nu gewassen rijst. Dat ga je opzetten, met water. De vuistregel is dat er ongeveer een vingerkootje water boven de rijst moet staan. Maar het vingerkootje van zeg, een John Schop is van een ander formaat dat dat van onze Linette,dus doen je het zo: op 2 koppen rijst doe je 2 koppen water, met nog een beetje extra. Ongeveer een vingerkootje dus. Niet te veel! Daar krijg je kleffe paprijst van en voor je het weet zit je van de weeromstuit weer op die keiharde Uncle Ben's korrels te kauwen.

Zet de pan op het vuur en laat het aan de kook komen. Als het kookt, is het opletten geblazen; zodra al het water is opgenomen en er in het oppervlak van de rijst een soort 'gaatjes' zitten, is het tijd voor maatregelen.
'gaatjes' in het oppervlak. De rijst is nog niet gaar nu

Zet de pan op het kleinste vuur, laaggedraaid, op een plaatje of vlamverdeler en laat hem ongeveer 10 - 15 minuten gaarstomen. Laat de deksel dicht!

Na die tijd even controleren of de rijst gaar is en even goed losroeren met een vork. Vuur uitdraaien en nog heel even laten staan. Klaar.


zondag 28 juli 2013

Linette op zondag: de picknick

Wat is het toch fijn als de zomer in 't land is. Alles staat in bloei, en mensen brengen veel tijd buitenshuis door. Buiten eten hoort hier natuurlijk ook bij, en vandaag wil ik het eens met u hebben over de gezelligste vorm van buiten eten, de picknick.



De picknick heeft een soort magische klank. De spanning van de voorbereiding, het inruimen van de mand - past alles er wel in? - en natuurlijk de verrassing als de plaats van bestemming wordt bereikt.

En hoewel natuurlijk niet iedere picknick zal eindigen zoals zo mooi is afgebeeld door Édouard Manet in zijn beroemde schilderij Le déjeuner sur l'herbe, is er toch altijd wel een soort romantische spanning tussen de mensen die aan een picknick deelnemen. Het gebruiken van de maaltijd in de vrije natuur zet alle zintuigen op scherp. 

Voor een geslaagde picknick moeten natuurlijk de juiste ingrediënten aanwezig zijn. Neem de tijd voor de picknick, voor serieuze en minder serieuze gesprekken terwijl u de meest heerlijke hapjes tevoorschijn haalt uit uw rijk gevulde mandje. Schroom ook niet om een flesje wijn mee te nemen, bijvoorbeeld de heerlijk soepele Jacob's Creek Shiraz Cabernet uit Australië (vergeet de glazen niet!), om de tongen wat losser te maken. 

Maar bovenal: geniet met volle teugen van het mooie weer en de prachtige natuur. Voel!

Liefs,
Linette

vrijdag 26 juli 2013

Spareribs voor beginners...

...en voor gevorderden


Hoera! Nog steeds mooi weer, dus het barbecue-seizoen blijft geopend! Het jaargetijde waarin we de eerste man gedenken die het vuur bedwong (sorry, bbq is mannenwerk. Waag je je als vrouw binnen dit domein, houd dan bier in de hand, laat harde boeren en roep nu en dan ‘buitenspel!’ dan is er een goede kans dat niemand het merkt). Het seizoen waarin we het liefst in berenvellen met een rondborstige deerne over onze schouder rondbanjeren, willen badderen in een ketel toverdrank en everzwijnen roosteren boven het kampvuur.

Op last van de brandweer is het open vuur echter vervangen door de barbecue, de berenvellen door spuuglelijke hawaï-shirts, de vrouwen verplaatsen zich liever per auto en het enige dier dat nog een beetje lijkt op een everzwijn is de sparerib.

woensdag 24 juli 2013

Indische nasi goreng van Oma


De hittegolf is voorbij, er is geen enkel excuus meer om niet te koken. Maar het is nog steeds lekker warm weer, en bij lekker warm weer horen geen gekookte aardappels en gehaktballen, maar lekkere dingen met rijst en kroepoek en glazen koud bier.

Weer nasi dus. Maar geen nasi voor beginners van de Chinees (ook lekker, trouwens), maar echte Indische nasi goreng van mijn oma en mijn moeder. Die nog steeds alom geroemd worden, om die nasi goreng.


maandag 22 juli 2013

Pannekoeken zonder tussen-n

Natuurlijk schrijf je pannenkoeken eigenlijk mét een n, maar als u meer van de tussen-n houdt dan van pannekoeken koopt u maar kant-en-klare rubberen lappen voor in de magnetron.


Nee, dit zijn pannekoeken zonder tussen-n, dus zoals ze voor 1995 al gemaakt werden.


Het is weer zomervakantie, de tijd dat je kinderen 6 weken niet door de meesters en juffen bezig gehouden worden. En natuurlijk kan je ze wel naar buiten sturen, maar als ze honger krijgen komen ze weer terug. Stop ze dus goed vol, dan heb je langer rust. Bijvoorbeeld met pannekoeken.

zaterdag 20 juli 2013

Soms moet je je geld stoppen waar je mond zit

Op het gevaar af dat u gaat denken: het gaat hier altijd over barbecue, volgt hieronder een prachtig reisverslag van Vincent, die het eens met eigen ogen ging bekijken in Austin, Texas.

Over Brisket en kussen bij Franklin Barbeque, Austin Texas


Omdat dit foodblog zowel toonaangevend evenals (internationaal) nieuwswaardig is kon ik niet anders besluiten dan dat mijn eerste, en wie weet ook wel mijn laatste, bijdrage te laten gaan over het toonaangevende en internationaal vermaarde barbecue restaurant Franklin Barbecue in Austin Texas.

vrijdag 19 juli 2013

Barbecue, maar dan in de USA

Een barbecue. Of grill.
disclaimer: als u uit religieuze overwegingen geen varkensvlees eet, stop dan hier maar alvast met lezen, dit artikel is niet voor u.

Als Nederlanders denken aan barbecue, dan denken ze aan zo'n zwart bolletje in de achtertuin met een bosje worstjes erop, en speklappen waar de hele zooi van in de fik gaat. In Amerika, toch het land van de barbecue, heet een barbecue geen barbecue. Dit is vaak verwarrend voor mensen die als toerist in Amerika komen, dus we gaan het hier eens even haarfijn uit de doeken doen.

Pavlova schuimtaart, de zomerse variant

Maakt u ook eens de zomerse variant van de cappuccino pavlova . Het is er nu net het weer voor. Laat simpelweg de espressopoeder weg uit het beslag en versier de taart met heerlijk rood fruit in plaats van cacaopoeder en hazelnoten.


Eet smakelijk!

zaterdag 13 juli 2013

Cappuccino pavlova (met smaaksensatie)

Wist u dat taart met azijn ook heel lekker kan zijn? Zoet en zuur completeren elkaar qua smaaksensatie. Probeer het gewoon eens met dit recept voor een schuimtaart. Ik zie u schrikken; ‘Oeh, een schuimtaart!’, maar geloof me, als ik het kan, kunt u het ook.

donderdag 11 juli 2013

Recept Recensie: Nasi, the day after

"Zeg, mensen van Donuts & Tosti's, is dat nou moeilijk, zo'n gerecht maken?" Deze vraag krijgen we vaak te horen. En ons antwoord is dan "Nee hoor". Neem nou @jurrebeest. Die maakte onze nasi, en schreef er een recensie over: "Nasi, the day after".

woensdag 10 juli 2013

Gebakken kip

Lekker, die nasi! Maar soms wil je wel eens iets anders dan die taaie stukken kip in zompige pindasaus erbij. Lekkere gebakken stukjes kip! Maar hoe krijg je die? Zo!

Zomaar wat goede raad

Mens, ga toch koken!

dinsdag 9 juli 2013

Linette's doordeweekse tip: Duitsland

Vandaag neem ik u eens mee naar de Oosterburen, zoals men de Duitsers ook wel noemt. Duitsland is al jaren een favoriete vakantiebestemming voor Nederlanders, en dat is natuurlijk logisch: zon, zee, strand, én de Duitse keuken, wat wil je als vakantieganger nog meer?

maandag 8 juli 2013

Fri-ka-del of Fri-kan-del?

Daar kunnen we kort over zijn: Frikandel. Frikadellen eet u maar in Vlaanderen.

zondag 7 juli 2013

Linette op zondag: buiten eten


Hallo lieve lezers. Wat fijn om de zondag weer op te leuken met mijn inspiraties voor Donuts & Tosti's. Ik neem jullie lekker mee vandaag. Het wordt een heerlijke reis.
Het was weer een geweldige week vol kookplezier en ik heb daarbij fantastische warme creatieve mensen mogen ontmoeten. En wat te denken van het weer? Alle ingrediënten voor smakelijke inspiraties waren aanwezig maar het was met name het heerlijke zonnige weer dat mijn creatieve hart sneller deed kloppen want wat is er heerlijker dan culinair te genieten in de buitenlucht met mooie mensen die de passie voor eten delen? De oplettende lezer had het waarschijnlijk al in de gaten: we gaan het hebben over buiten eten!

zaterdag 6 juli 2013

Bier en kippies

Het zonnetje schijnt, jassen gaan uit, vrouwen trekken strakke topjes aan en bij mannen komen de oerinstincten boven. Beste manier om daar gehoor aan te geven -nou ja, eigenlijk de één na beste natuurlijk- is door de pyromaan in je naar boven te halen: het is barbecue tijd!

donderdag 4 juli 2013

Pasta maken!


Zo dan. Mijn eerste bijdrage op dit toonaangevende foodblog met allemaal epische posts met (internationale) nieuwswaarde. En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: we gaan pasta maken mensen! En dan bedoel ik dus niet van hopsekee, loop naar de winkel, koop een pak Euroshopper elleboogjes, flikker het in een pan met kokend water, wacht 8 minuten, spoel af met koud water, scheut oljjfolie erdoor en schaften maar. Nee, we gaan echt pasta maken! Zelf! Hoe cool is dat?! Ik zal het je zeggen: heel cool. ‘Subzero’ zelfs, zoals ze dat bij Top Gear altijd zo mooi zeggen bij het grote bord met foto’s van auto’s die cool dan wel uncool zijn, afhankelijk van de waan van de dag en het humeur van Jeremy Clarkson. Maar ik dwaal een beetje af geloof ik, we gaan immers pasta maken ZOWAAR!

woensdag 3 juli 2013

Nasi, plecies als van de Chinees

Soms heb je tlek in nasi, maal als je het zelf maakt is het nooit plecies zoals van de Chinees. En soms wil je dat, maal wil je niet náál de Chinees. Vanaf nu maakt u zelf nasi, plecies zoals van de Chinees!

dinsdag 2 juli 2013

Linette's doordeweekse tip: Frankrijk

Om de lezer niet de hele week verstoken te laten zijn van Linette, zullen we ook doordeweeks af en toe een korte tip plaatsen. Vandaag is Frankrijk het onderwerp.

Veel mensen gaan op vakantie naar Frankrijk. 

Eén van de culinaire hoogtepunten van Frankrijk is natuurlijk het stokbrood, en zeg nou zelf, wie wil er nou niet eens als een echte fransman of -vrouw op zo'n bankje in het park zitten met een krantje, twee flessen wijn en een bosje stokbroden?

Op zich heel leuk, maar het bestellen van eten is daar toch vaak lastig. U kent de Fransen: te belazerd om fatsoenlijk Nederlands te leren; het zijn echte chauvinisten.

Vandaar onze tip van vandaag: Hoe bestel ik een stokbrood in Frankrijk?

Ten eerste moet u natuurlijk een bakker zien te vinden. Deze zijn vaak herkenbaar aan het opschrift 'Boulanger' op de gevel. Ga nu naar binnen, en zeg: "une baguette s'il vous plaît". Dit betekent: "ik wil eigenlijk wel een stokbrood". U krijgt nu één stokbrood, als alles goed is.

Herhaal de voorgaande stap net zo lang tot u net zoveel stokbroden heeft als u wilt, en betaal. Dat kan ook gewoon met euro's tegenwoordig, dat is toch maar makkelijk hè.

Bonjour!

Linette