maandag 16 december 2013

De makkelijkste chocolademoes ter wereld

(voorbereiding: 5 minuten, afmaken: 1 minuut)

De badpakken gaan bijna de kast weer in, samen met het sportschoolabonnement. Laten we dat vieren met een calorieënbommetje (lees: toetje van 300kcal). Chocolademousse, of zoals ze in Frankrijk zeggen: Mousse au Chocolat. Maar ja, die zeggen zoveel dat ik niet begrijp en gebruiken moeilijke dingen als opgeklopt eiwit en rauwe dooiers, en daarbij schrijf je dat veel te ingewikkeld voor: de makkelijkste chocolademoes ter wereld.


Ingrediënten
  • slagroom (die je zelf moet kloppen, niet zo’n spuitbus natuurlijk)
  • pure chocolade (100 gram, per 250 ml room = 4 porties)
  • poedersuiker (evenveel als de chocola)


In plaats van pure chocola kan je ook van die dure extra pure chocola kopen, maar dat is een beetje flauwekul als we er straks nog een wagonlading suiker doorheen gooien. Spaar dat geld maar uit voor de sportschool om het toetje er volgende zomer weer af te trainen.


Breek de chocola is stukken en doe er een beetje water bij. Let op, het water moet erbij voor je de chocola gaat smelten. Je dacht misschien dat Sylvie en Sabia geen vrienden waren, maar dat is nog niks vergeleken met de haat en nijd tussen gesmolten chocola en koud water.


Smelten van chocola doe je au bain-marie. Dat betekent dat je een pan water tegen de kook houdt en daarin een andere pan laat drijven waarin je de chocola smelt. Hierdoor voorkom je direct contact tussen de pan en het vuur en kan de chocola nooit zo heet worden dat de suiker erin karameliseert gewoon in de magnetron: hoogste stand en om de 20 seconden even doorroeren.


Bijna klaar alweer. Roer eerst de poedersuiker en daarna de slagroom er beetje bij beetje doorheen, en zet dit (minimaal) een uur in de koelkast want warme slagroom kan je niet opkloppen. 

Voor het opdienen even opkloppen waarvoor je natuurlijk gewoon de mixer pakt, want opkloppen met de hand lijkt veel teveel op sporten en daar wil je natuurlijk even niet aan denken met genoeg kilojoules voor een winterslaap in de hand.


Eet smakelijk.


Tip

Om dit toetje te verbranden moet u ongeveer een uur hardlopen, maar aangezien chocolade een bekend afrodisiacum is kunt u als alternatief kiezen voor 3 uurtjes sporten in de slaapkamer.

vrijdag 6 december 2013

Patat, gewoon patat

Ik was tien jaar. We waren op vakantie in Frankrijk en ondanks dat mijn ouders niet veel geld hadden, gingen we toch een keer naar een echt restaurant. Gepoetst, gedoucht, en in de minst vuile kleding die in de tent te vinden was mochten mijn broertjes, zusje en ik mee. Naar een écht restaurant! Omdat ik de oudste was wilde ik natuurlijk niet dat mijn moeder voor me bestelde.

Haaievinnensoep - net als vroeger



Hij is er weer, onze populaire rubriek 'Retro Koken'.  Vandaag gaan we heel spannend iets buitenlands proberen!
Vroeger aten we geen sushi en Dim Sum en Tom Kha Kai. Vroeger aten we elleboogjesmacaroni met tomatenpuree en gehakt en geraspte kaas uit een zakje. En als we naar de Chinees gingen, dan aten we nasi of een loempia met haaievinnensoep. Kom daar nou nog maar eens om, om haaievinnesoep. Daarom gaan we dat zelf maken. Maar hoe? Zo:


Wat heb je nodig?

Bosuitjes


  • Kippenbouillon (niet van blokjes! Liefst verse, neem anders uit een glazen pot)
  • Ei
  • Bosuitjes
  • Aardappelzetmeel
  • Sherry
  • Sesamolie

Breng de bouillon aan de kook en doe de bosuitjes erin. De soep moet een klein beetje gebonden zijn, maar wel helder, daarom nemen we aardappelzetmeel. Bind de soep tot hij ietsje dikker is. Doe er een klein scheutje sherry door. Ondertussen heb je 1 of 2 rauwe eitjes geklutst. Giet dit mengsel in de kokende soep, zodat er kleine sliertjes ontstaan. Roer niet té hard, want dan worden het nanosliertjes; je mag ze nog wel zien. Tot slot een klein beetje (theelepeltje) sesamolie. Dit is essentieel voor de smaak, niet denken dat het ook zonder kan.

Klaar!  鱼翅汤, net als vroeger